Qure ::

Qure: zonder vernieuwingsimpuls, zonder sterrentoekenning zorginhoudelijke indicatoren

Zoek  

 Laatste update: 31-01-2022
 
 Inloggen:
Geen account?


Zoek




Artikelen in groen zijn recent. Artikelen in paars zijn ouder
dan twee weken en kosten u een credit

Gevonden artikelen 194 .
Pagina << | 1 | 10 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >>
  • dinsdag, 27 mei 2003
    Achtergrond - Vrijage Eclipsys met iSoft
    Een "strategische partnership" is vandaag getekend tussen Eclipsys en iSoft, in het Verenigd Koninkrijk de grootste leverancier van zorgICT. Eclipsys en iSoft gaan samen zorgapplicaties bouwen voor distributie op de wereldmarkt. Beide bedrijven hebben twee jaar lang applicaties o­ntwikkeld op basis van de Microsoft .NET architectuur. Dat vormt de basis voor de nieuwe samenwerking.

    Lees meer ...  


  • vrijdag, 23 mei 2003
    Achtergrond - Hulpmiddelen-website zoekt geld

    Het Hulpmiddelen Informatie Centrum (HIC) zoekt nieuwe financiering. Met een nieuwe beleidsnotitie "Strategie en Positionering 2004" streeft naar men naar "Patiënt Empowerment".


    Lees meer ...  


  • vrijdag, 23 mei 2003
    Achtergrond - Tien jaar PACS 1993-2003
    In de VS wordt dit jaar de tiende verjaardag van PACS gevierd. Dat meldt de nieuwsbrief van Care4Cure, waar informatie van Agfa is samengevat tot een leesbaar artikel. Een PACS (Picture Archiving and Communication System) is een systeem voor opslag en distributie van radiologische beelden. Veelal is een PACS overigens gekoppeld aan een RIS (ofwel Radiologie Informatie Systeem), zodat data, tekst en rapportages tegelijk met de digitale beelden op het scherm staan. Met PACS kunnen digitaal opgeslagen beelden snel achter elkaar als film worden bekeken, en in tijd vergeleken. Cijfers van Agfa citerend, wordt gesteld dat ruim 80% van de gebruikers vindt dat PACS bijdraagt aan verbetering van de zorg. Circa 5% vindt dat een PACS juist een negatief effect heeft.

    Lees meer ...  


  • donderdag, 22 mei 2003
    Achtergrond - Breedband stimuleert Internet
    Een permanente breedbandverbinding verandert het leven van de Internet-gebruiker. Dat stelde o­nderzoekzoeksbureau Dialogic vast, in opdracht van o.a. het Ministerie van Economische Zaken, VECAI en de kennissteden Almere en Cyburg. Met breedband (kabel, DSL, ADSL) besteedt men meer tijd o­nline, met Email en browsen op het WorldWideWeb. Vooral medische informatie wordt opgezocht. Momenteel telt Nederland 1,2 tot 1,5 miljoen breedbandige Internetters. Voor het o­nderzoek werden 2400 van hen geïnterviewd, terwijl een 30-tal een dagboek bijhield. Een Internet-sessie duurt bij 30% van de breedbandgebruikers tussen de twee en vier uur. Bij smalbanders houdt 40% het na één uur voor gezien. Breedband-gebruikers vragen vooral medische informatie op (51 procent), na o.a. o­nline spelletjes (37 procent). Telewerken blijkt toe te nemen, bij zowel breedband- als smalbandgebruikers. Zeven van de tien geïnterviewden doet aan telewerken, tegen vier op de tien vorig jaar.



  • woensdag, 21 mei 2003
    Achtergrond - Twinning kwijnt weg
    Twinning houdt op te bestaan. Dit met veel overheidsgeld gefinancierde opstartproject voor ICT-bedrijven hangt zichzelf aan de wilgen. Twinning is gestart tijdens de Internet-hype, met achteraf gezien ietwat bizarre ambities. Vanuit het bedrijfsleven is te weinig animo om nog via Twinning te investeren in startende Internet-bedrijven. Opmerkelijk genoeg is zorgICT bij Twinning altijd een stiefkindje geweest. De activiteiten van Twinning worden via een van de commissarissen o­ndergebracht bij een andere beheerder. Dat meldt althans staatssecretaris Wijn van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.



  • maandag, 19 mei 2003
    Achtergrond - Virtueel opereren bij Universiteit Twente
    Operaties en andere invasieve medische handelingen kunnen op termijn worden getraind zonder patiënt. De Universiteit Twente (UT) geeft op 24 mei een demonstratie van de nieuwe opleiding Technische Geneeskunde. Met Virtual Reality technieken kan de bezoeker zelf scalpel en naald ter hand nemen. Alle verrichtingen zijn te volgen op een driedimensionaal scherm. Ook complexe medische handelingen kunnen tegenwoordig worden getraind dankzij virtual reality, meldt het Human Performance VR-lab van de Twentse Universiteit.

    Meest baanbrekend is mogelijk dat de student zelfs fysieke weerstand ervaart bij het doorsnijden of hechten van weefsel. Dat maakt voor de arts-in-spe een natuurgetrouwe nabootsing van operaties mogelijk. Tijdens de open dag zijn alle handelingen van de opererende arts ook klassikaal te volgen, op een groot scherm. Voor een driedimensionaal ervaring krijgen bezoeker een speciale bril.



  • woensdag, 07 mei 2003
    Achtergrond - "Marktwerking thuiszorg werkte niet"
    Marktwerking in de Nederlandse thuiszorg heeft in 90-er jaren niet het gewenste resultaat opgeleverd. Door fusies, allianties en samenwerkingsvormen is o­nderlinge concurrentie gedwarsboomd. Dat stelt de Tilburgse organisatiedeskundige Elly Breedveld, die op 14 mei promoveert. Breedveld bestudeerde met name de Noord-Brabantse thuiszorgbranche. De productiviteit blijkt weliswaar toegenomen, maar de wachtlijsten eveneens. Echte concurrentie is niet gerealiseerd, concludeert Breedveld. Veel aanbieders fuseerden of gingen allianties aan, waardoor concurrentie deels werd uitgeschakeld. Door meer nadruk op het commerciële belang, kwam het maatschappelijk belang soms o­nder druk, met extra wachtlijsten als gevolg.Breedveld betwijfelt of marktwerking past bij de thuiszorg. Om de o­nderhandelingspositie tegenover zorgverzekeraars te vergroten, is men meer gericht op samenwerking dan op concurrentie.



  • vrijdag, 02 mei 2003
    Achtergrond - Forse kritiek op subsidies VWS inzake zorgICT
    "Verbrokkeld, rommelig en o­ngestructureerd"
    Keiharde kritiek op het ICT-beleid van het Ministerie van VWS wordt gegeven in een rapportage van de B&A Groep. Het overheidsbeleid wordt "verbrokkeld, rommelig en o­ngestructureerd" genoemd, met belangenverstrengeling en bestuurders die met elkaar overhoop lagen. Subsidies bleken niet o­nder controle en werden soms bizar laat uitbetaald. Zo kreeg het CSIZ de jaarsubsidie pas tussen Kerst en Nieuwjaar, met de verplichting het geld nog datzelfde jaar uit te geven. Over de inspanningen van VWS zijn de rapporteurs uiterst kritisch: "Door o­nduidelijke doelstellingen kunnen resultaten niet gemeten worden".



  • zondag, 20 april 2003
    Achtergrond - Zorgsector laat besparing van 300 miljoen euro liggen

    Overheidsadviseur Jos de Beer: "Investeren in ICT is noodzaak"

    Niets is nog gerealiseerd van de enorme besparingen aan admini­stratieve lastenverlichting die met ICT haalbaar zijn in de zorgsector. Dat stelden topsprekers op een "ICT Uitkijkto­rendag" van M&I/Kompas. De zorgsector kan zo'n 300 miljoen euro besparen indien ICT wordt ingezet om administratieve lasten te verlich­ten. Veertien maanden geleden publiceerde de Commissie De Beer voorstel­len om honderden miljoenen te besparen. Het rapport werd met ontzag ontvangen, maar sindsdien gebeurde weinig of niets.


    Lees meer ...  


  • dinsdag, 08 april 2003
    Achtergrond - Inlichtingenbureau gaat "Witte Fraude" te lijf

    Miljoenen berichten via RINIS, forse groei

    Alle Gemeentelijke Sociale Diensten zijn sinds kort aangeslo­ten op het Inlichtingenbureau. "Een perfecte basis om witte fraude in kaart te brengen", zegt directeur Jan van de Beek, "Nu willen we extra tempo om via RINIS massaal berichten uit te wisselen met Justitie en zorgverze­ke­raars".

     


    Lees meer ...  


Pagina << | 1 | 10 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >>



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven © 2000 - 2024 Qure BV i.o. Amsterdam